Virtuaali vs aito – sometauon kolmannen päivän pohdintoja

Sometauko, mistä oikea yhteys syntyy, pohdintoja kolmannelta päivältä

Odotin eilen bussia pysäkillä ja vieressäni seisoi kaksi noin 12-vuotiasta tyttöä, joista toinen puhua pälpätti toiselle, joka taas selasi Instagramia juurikaan ylös katsomatta, välillä kommentoiden Instassa vastaantullutta kuvaa. Tämä ei näyttänyt haittaavan hänen puheliasta ystäväänsä, lienekö normaalia nykynuorille: kukaan ei oikeastaan missään vaiheessa kunnolla kuule, tai kuuntele, heitä.

Olemme irtaantuneita siitä, mitä todellinen yhteys on, ettemme edes ymmärrä sen merkitystä kun se seisoo edessämme ja yrittää muodostaa yhteyttä. Ei, en puhu 3G/4G/5G-verkosta, vaan ihan ihkaoikeasta ihmisestä kasvojesi edessä. Olemme niin väsyneitä somen luomasta yhteyden illuusiosta, eli informaatiotulvasta, ettemme enää jaksa muodostaa aitoja yhteyksiä oikeiden ihmisten kanssa kasvotusten.

Sosiaalinen media, eli tämä yhteyden illuusio, on pisteen edellä. Katsotaan kumpi voittaa lopussa.

Pohdin eilen omaa käyttötarvettani

sosiaaliselle medialle, kun huomasin sanovani ystävälleni etten luultavasti pitäisi sometilejä ellen olisi yrittäjä. Nautin niin paljon tästä ns normaalista arjesta ilman somen tuomaa painolastia. Miksi meidän tulisi tietää ystäviemme kuulumiset etäisen sovelluksen kautta emmekä suoraan heiltä itseltään? Mitä tapahtui ajan varaamiselle toiselle ihmiselle?

Tiedän mitä tapahtui: some. Ei niinkään some itsessään vaan sen mahdollistama massainformaatio. Oikeassa elämässä meidän kapasiteettimme ihmisten tapaamiselle ja ystävyyksien luomisille ovat rajatut. Meillä on vain tietyn verran tunteja päivässä emmekä yksinkertaisesti kykene varaamaan yhdelle illalle useampia ystävätreffejä.

Somessa voimme kuitenkin pintapuolisesti jakaa päivämme tarinat nopeasti kymmenille, sadoille, jopa tuhansille ihmisille.

Mutta me emme silti tavoita todellista yhteyttä siellä. Tulevaisuudessa tekoäly tulee tekemään monia niistä asioista, joita ihminen tänäpäivänä tekee. Mutta tekoäly ei voi, tai en ainakaan halua uskoa sen voivan, korvata ihmisten välistä läsnäoloa, empatiaa, myötätuntoa ja todellista kuulemista; sitä, kun olet siinä toista ihmistä varten.

Ihmissuhteet kuihtuvat ilman aitoa yhteyttä.

Sosiaalinen media tarjoaa illuusion siitä muttei kuitenkaan todellisuutta. Me tarvitsemme läheisiä ihmisiä elämäämme, me tarvitsemme niitä tärkeitä, merkittäviä, meidät oikeasti tuntevia ihmisiä elämäämme. Kaipaamme kosketusta, lämpöä, ymmärrystä. Kaipaamme sitä, että joku ottaisi aikaa vain tullakseen katsomaan meitä.

Muistan erään lehtileikkeen, jonka löysin vanhempieni ostamasta vanhasta talosta ennen kuin se remontoitiin. Pienessä paperinpalassa luki jotakuinkin näin:

“Odotan, että joku soittaisi, tai tulisi käymään, vain kysyäkseen mitä minulle kuuluu.”

Kuinka harvinaista tämä tuleekaan olemaan tulevaisuudessa.

Sometauko for the win.

#IAMHAPPY

Halein (jep, virtuaalihalein… *huokaus*),
Erika

P.S. Olen luonut ystäväni + entisen asiakkaani Miia Toikan kanssa yhteisen kurssin, josta pääset lukemaan lisää klikkaamalla tästä. Kurssimme keskittyy läsnäoloon ja yhteyteen niin itseä kuin muitakin kohtaan, todellisen minän kohtaamiseen ja sen taltioitumiseen kameraan. Kurssi on käänteentekevä ja upea kokonaisuus, vaikka itse sen sanonkin *hikikarpalohymiö*

P.P.S. Kuvassa kanssani on eräs läheinen ystäväni, jonka kanssa yhteys on aina aito ja läsnäoleva.