Kauneusihanteet ja niiden tuomat paineet

Beauty ideals and Studio Metsä

Tänään halusin kirjoittaa kauneusihanteista. Mikäli olette lukeneet aiempia blogipostejani, muistatte kenties mainintoja ihoni kunnosta ja yleisestä itseinhosta (jos olet onnistunut missaamaan ne, älä huoli, pääset tästä suoraan ytimeen).

Kun olin 14-vuotias, olin ollut toistamiseen antibioottikuurilla ihoni puhdistamiseksi, ja jokainen päivä ilman antibioottia oli hyvin räjähdysherkkä, aina pelolla odottaen milloin finnit palaisivat pilaamaan elämäni.

Oli kesä ja vietin tuolloin aikaa erään toisella paikkakunnalla asuvan ystäväni kanssa.

Yksi hänen ystävistään oli todella kaunis ja koin itseni hänen rinnalla aina poikkeuksetta huonommaksi. Hän oli kaunis tavalla, jonka kaikki tunnistivat. Toisin sanoen hän oli kauneusihanteen ytimessä.

Hän oli usein poikien ja tyttöjen piirittämänä, kun me tyydyimme ystäväni kanssa jäämään kauemmas häntä ihailemaan. Muistan tarkkaan erään päivän, kun katsoimme häntä iloisesti muiden jutuille nauramassa ja mietimme miltä mahtaisi tuntua olla kaunis.

Pohdimme tätä ääneen.

Me nimittäin “tiedostimme” oman “roolimme”: emme olleet kauniita.

Kuten kuvaamani Päivi, me olimme myös uskoneet ettei meille oltu suotu kauneutta.

Meille ei oltu jaettu sellaisia kortteja. Niin se vain oli.

Aina ei voi voittaa.

Distorted beauty ideals

Photo courtesy of http://impossiblebeautystandards.weebly.com/

Kauneusihanteiden absurdius

Mietitäänpä hetken tätä asiaa.

Mikä tämän kaltaisessa ajattelussa on pielessä?

KAIKKI.

Miksi?

Koska

  1. ihmisarvomme ei ole kiinni ulkonäössä
  2. kauneutta ei ole vain yhdenlaista
  3. jos me kaikki emme ole kauniita, mitä me sitten olemme?
  4. todellinen kauneus kumpuaa sisältä
  5. ulkoiset tekijät eivät vaikuta onnellisuuteemme.

On olemassa yleinen väärinkäsitys siitä, että kauneus (ja muistakaamme myös, että kauneus on katsojan silmissä) takaa hyvän elämän ja tuo mukanaan kaiken tarvittavan: itsevarmuuden, hyvän työn, terveyden, rakkauden ja onnen.

Eräs miespuolinen ystäväni Kanadasta sanoi kerran, että upea ihminen on yksinkertaisesti voittanut geneettisen loton, mikä ei itsessään kerro ihmisestä yhtään mitään. Miksi siis annamme ihmiselle lisäarvoa (tai vastakkaisessa tilanteessa arvottomuutta) asiasta, jota hän ei ole ansainnut tai jolle hän ei voi mitään?

Pääkopan hommia

Kaikki alkaa sisältä.

Ja näitä asioita emme voi ulkoistaa. Mikäli yritämme löytää itsevarmuuden, rakkauden tai onnen ulkoisilta tekijöiltä, tulemme aina koputtamaan oveen, joka ei aukea. Tai jos se aukeaa, se myös väistämättä sulkeutuu. Ja tämä taas johtaa lähtöpisteeseen.

Miksi?

Koska kukaan muu ei voi antaa meille hyväksyntää, itsevarmuutta, rakkautta, onnea tai kunnioitusta. Se on meidän tehtävämme. Me emme voi kontrolloida muiden sanomisia tai tekemisiä, mutta me voimme kontrolloida omaamme.

Ulkopuolinen hyväksyntä ei voi eikä tule kestämään. Mikäli aina janoamme sitä läheisiltämme, tulee se lopulta tukahduttamaan kaikki ihmissuhteemme. Kukaan ei voi toimia toisen itsetunnon kasvattajana. Me olemme jokainen siitä itse vastuussa.

Kun me otamme vastuun itsestämme ja omasta onnestamme, meillä on mahdollisuus rakentaa onnellinen ja terve elämä itsellemme.

Onnea on, kun ajatuksesi, sanomisesi ja tekemisesi ovat harmoniassa.
-Gandhi

Rakkaus itseen, ei itserakkaus

Ole armollinen itseäsi kohtaan. Opettele, ihan oikeasti opettele äläkä vain sano haluavasi tietäen hyvin ettet asialle kuitenkaan tee yhtään mitään. Ala tehdä muutoksia, ala rakastaa itseäsi, ala katsoa itseäsi rakastavasti. Ole myötätuntoinen ja hellä. Kohtele itseäsi kuin kohtelisit parasta ystävääsi. Miksi haluaisit olla itsesi pahin vihollinen?

Me voimme jo tehdä suuria muutoksia tässä maailmassa vain itseämme muuttaen. Jos olet miettinyt, miten voisit osaltasi muuttaa maailmaa paremmaksi, tässä sinulle vastaus: työstä itseäsi! Se on suurin lahja, jonka voit antaa kaikille ympärilläsi. Ja ennen kaikkea itsellesi.

Seuraavaan kertaan ihanainen! Muista, että olet tärkeä ja pystyt mihin vaan.

Halein,
Erika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *