Ensimmäinen päivä sometauosta takana. Mitkä fiilikset?

Oon ryhtynyt tuumasta toimeen ja päättänyt kokeilla kuukausittaista viikon pituista sometaukoa.

Saatat muistaa, että viime kesänä pidin kuusi viikkoa pitkän sometauon. Sekin lähti liikkeelle yhdestä viikosta… nähtävästi tässä taukoilussa on jotain mikä todella puhuttelee mua ;)

Päätin aloittaa sometauon kokeilun sopivasti nyt maaliskuun ensimmäisestä päivästä ja lopettaa sen torstaina 7.3. joka torstai tapahtuvaan Instagram Liveen (pidän joka torstai Instassa klo 12 Lunch Break Dance Break liven, jossa voit tulla mun kanssa pitämään tanssitaukoa päivästä ja palata hommiin energisoituneena, tervetuloa mukaan!).

Olen pitkään pohtinut olenko introvertti vai ekstrovertti. Introvertin ja ekstrovertin itselleni tärkein ero on latautumistarve: introvertti kaipaa omaa tilaa ja aikaa latautuakseen kun taas ekstrovertti saa sitä sosiaalisuudesta, ryhmässä olemisesta. Ambivertti on taas jotain siltä väliltä.

Olen tullut siihen lopputulokseen, että olen ehdottomasti ambivertti: toisinaan on ihana olla ihmisten seurassa ja toisinaan ihan yksin.

Mutta okei okei, miksi ihmeessä puhun tollaisesta kun piti puhua sometauosta!?

Jokaisen tauon aikana huomaan ilokseni yhden itselleni merkittävimmistä tauon tuomista puolista: rauhan. Tunnen aivan toisenlaista rauhaa kuin se mitä koskaan somen läsnäollessa olen voinut tuntea. Toki oon sitä mieltä, että on tärkeämpää löytää jokin oma keino hallita niitä tunteita somesta kuin elää täysin pimennossa siltä (varsinkaan näin yrittäjänä).

Mutta joka tapauksessa, tunnen rauhaa ja luulen, että se liittyy introverttipuoleeni. Vaikka en hengailekaan somessa päivät pitkät, on se jatkuvasti takaraivossani. Kun avaan Instagramin, ylleni hyökyy valtava aalto, informaatiotulva, joka vie minut mennessään. Tämä ihminen teki sitä, tuo tota ja kolmas taas on tätä mieltä. Upeita kuvia, erilaisia tarinoita, myyntiä, tukea, verkostoitumista.

“AAARGH // LIIKAA!,” sieluni huutaa ja kaipaa hiljaisuutta.

Toisin sanoen oon huomannut kuinka valtavan äänekäs tuo hiljainen sovellus voikaan olla. Mulla ei ole kapasiteettia käsitellä niin monen ihmisen tarinoita. Ajattele tätä oikeassa elämässä: se on kuin kävelisit kadulla ja jokainen vastaantulija alkaisi kertomaan sinulle päivästään, mitä ovat mieltä, mitä tekevät, missä menevät, keitä näkivät tänään… ja kun yksi on kertonut tarinansa ja jatkanut matkaansa, seuraava tulee ja kertoo omansa. Et ole ehtinyt minnekään kun tusina ihmistä on jo ehtinyt kertoa heille itsestään.

Se on aivan liikaa.

Ei kuitenkaan siksi etteikö ihmiset olisi mielenkiintoisia tai etteikö heistä välittäisi. Volyymi on yksinkertaisesti liian korkea.

Seuraan tällä hetkellä Instassa 485 tiliä.

Niistä ehkä noin 10% jakaa stooreja (jotka ovat lempiasiani Instassa). Päivittäin se tarkoittaa sitä, että kuuntelen vähintään 50 eri ihmisen, eri puolelta maailmaa ja eri näkökulmasta tulevan ihmisen tarinoita. Tuon kirjoitettuani ajattelin, “Wau mutta tuohan on ihan mahtavaa! Miten voikaan saavuttaa niin erilaisia ihmisiä omalta kotisohvalta.” Totta, se on mahtavaa ja juuri siksi sosiaalinen media on niin taianomainen.

Mutta ei joka päivä eikä niin montaa kerralla.

Ja tämä on se todellinen syy miksi pidän taukoa somesta (puhun somesta nyt huomattavasti liian laajasti sillä mulle some on tällä hetkellä IG & FB ja Facebookissa unohdan välillä käydä, joten enimmäkseen puhun nyt vain Instagramista ;P).

Vielä mulla ei ole vastausta tälle volyymiasialle mutta sitä pyrin tässä selvittämään. Mun pitää asettaa todella tiukat rajat Instagramin käytölleni, että ihan oikeasti käyn siellä vain kerran päivässä ja ainoastaan 30-60min. Täytyy tehdä säännöt sille mitä siellä sinä aikana teen. Täytyy tehdä selväksi itselle miksi ja mihin sitä oikeasti käyttää. Koska kuten kaikessa, jos me ei tehdä suunnitelmaa, me kyllä sovitaan nopeasti jonkun toisen suunnitelmiin.

Mutta! Tällaisia pohdintoja nyt ensimmäisen taukopäivän jälkeen. Sen lisäksi aamuni alkoi semi-traagisesti kun leikkasin tekemääni sokeritonta (ai niin, olen vuoden 2019 sokeri”lakossa”) laskiaispullaa ja siinä samassa peukalonpäätäni. Ajattelin kai, että sormesta pursuavasta verestä voisi saada vähän makua tuohon sokerittomaan pullaan. Tiedä häntä mutta kuvan otin kyllä turbaanin peittämästä peukalostani. Ehkä postaan sen ensi viikolla Instaan sinne palattuani ;)

Huomiseen, ystävä! Mitä fiiliksiä sulla on somesta? Mikä somekanava on sulle “pahin”? Laita kommenttia alle niin päästään yhdessä keskustelemaan!

Halein,
E

P.S. Puhdistaessani gmail-tiliäni tänään löysin ylläolevan kuvan yhden sähköpostin liitteestä. Se on vuodelta 2015 kun exän kanssa tehtiin road trip Los Angelesista Vancouveriin, meidän vanhaan kotikaupunkiin. Rakastan road trippejä enkä tiedä miksi mutta tykkään ihan hitsisti pysähtyä bensa-asemilla (ha ha) ja tämä onkin otettu yhdellä sellaisella. Kuvaamisen intoa havaittavissa tuossa typyssä!

Scroll to Top