Nytkö jo pitäisi palata sosiaaliseen mediaan?!

Sometauko jatkukoon

Maanantai 18.6.2018 ja sometauon viikko on täynnä.

Nyt pitäisi palata Instagramiin ja Facebookiin.

Paitsi… en halua.

Olen nauttinut elämästäni tietotulvan vähennyttyä. Tuntuu, että aivoni ovat saaneet tilaa puhdistautua ja totutella uudenlaiseen (ihanaan) arkeen, jossa trafiikki on huomattavasti vähentynyt. Ja se tuntuu hyvältä.

Yksi suurimmista oivalluksista tämän lyhyen viikon aikana on ollut:

Sosiaalinen media toimii keskeyttävänä tekijänä jokaisen sitä käyttävän arjessa

Olet varmasti kuullut keskeytyksien vaikutuksesta keskittymiseen, siitä palautumiseen sekä työpanokseen. Tutkimusten mukaan kestää noin 25 minuuttia (!) palata takaisin työtehtävään keskeytyksen jälkeen.

Jos omistat iPhonen, voit ladata puhelimeesi sovelluksen nimeltä Moment, mikä tarkkailee puhelimen käyttöäsi. Se näyttää sinulle, kuinka monta kertaa olet nostanut puhelimen käteesi ja katsonut ruutua. Se näyttää, mitkä ovat eniten käyttämäsi sovellukset ja miten kauan niitä käytät.

Jos katsot sitä listaa ja mietit aiemmin mainitsemaani tutkimusta… jokaisen noiden hetkien jälkeen voimme arvioida, että sinulta kestää noin 25 minuuttia palata takaisin omaan elämääsi.

Miten suuri määrä päivästäsi yhtäkkiä uppoaakin (tahtomattasi) muiden elämän prosessointiin?

Satuin tänään näkemään TEDx-puheen Cal Newportilta, joka ei ole koskaan omistanut sometiliä. Hän mainitsi puheessaan tutkimuksista, joiden mukaan somen aiheuttamat keskeytykset voivat pysyvästi vaikuttaa ihmisen kykyyn keskittyä.

Itselläni olen huomannut olevan keskittymisvaikeuksia enkä halua pahentaa niitä, vaan päinvastoin kehittää keskittymiskykyäni.

Olen nimittäin jo pitkään kaivannut elämää, ihan oikeaa, käsinkosketeltavaa elämää. Elämää, joka virtaa, joka on jatkuvaa, orgaanista, tunteikasta.

Ja yllätyin siitä, kuinka sosiaalisen median poissaolo omasta arjesta onkin vaikuttanut ns. oikean elämän kokemiseen.

Tämän lisäksi puhuin aiemmissa sometaukopostauksissani kuinka ymmärsin, että ollessani somessa elin muiden elämää ja ilman somea pääsin vihdoin täysin keskittymään omaan elämääni. Tätäkin tukevat tutkimukset, joista Newport mainitsee puheessaan. Tutkimusten mukaan ihmisjoukossa, missä somen käyttö on lisääntynyt, on myös lisääntynyt ahdistuneisuuteen liittyvät eri oireyhtymät.

Sosiaalinen media ei ole siis vain viihdettä. Sillä on todellisia ja vakavia henkiseen, psyykkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin vaikuttavia seurauksia.

Joten, olen päättänyt jatkaa taukoani. Käyn tänään tekemässä ilmoituksen Facebookiin ja Instagramiin pidennetystä tauostani ja toivon, että useampi ihminen lähtisi kokeilemaan samaa.

Elämä ei löydy sovellusten kautta, jotka on suunniteltu aiheuttamaan riippuvuutta.

Elämä löytyy, kun katseen nostaa sieltä pois ja ottaa kontaktia omaan ympäristöönsä.

Joten toivonkin sinulle iloista, aitojen ihmiskontaktien täyteistä juhannusviikkoa!

Lämpimin halein,
Erika

Lähteet:
Moment-sovellus
TEDx puhe Cal Newport: Quit Social Media